Mitä yhteistyö/sijoituskissa tarkoittaa?


Sijoitetut kasvatuksessa käytettävät naaraat ovat kasvatuksessani yleensä vain 1-2 pentueen ajan, joten stressittömin ja kissan kannalta paras ratkaisu on sijoittaa se heti pentuna. Naaraan yhteistyökodilta haluan sitoutumista, aitoa kiinnostusta pennuttamista ja pentujen hoivaamista kohtaan. Pennutusten ajankohta ajoittuu naaraiden kehitys ja kiimat huomioiden. Mitään tiettyä kaavaa ei ole, vaan jokaisen naaraan kiimat ja pennutusajankohdat ovat yksilöllisiä. Yhteistyökotien aikaisempi oma kokemus kissoista ja kissojen hoidosta on hyvä valttikortti, mutta ei välttämätöntä. Tärkeintä onkin, että pystyt aidosti sitoutumaan ja sinulla on aikaa olla pentujen kanssa. Emo ja pennut sekä kasvattaja ovat tiiviisti osana perhettä lähes 15 viikon ajan, joten pennutusprojekti ei ole lyhyt pyrähdys. Tämän vuoksi kasvattajan ja kodin yhteistyön tulee olla saumatonta sekä henkilökemioiden tulee natsata jo heti alussa. Yhteistyökodeissa naaraat ovat koko perheen lemmikkejä ja ja mahdollisuuksien mukaan ne elävät osana perhettä ja näin myös pennut kasvavat tottuen lapsiin ja muuhun hälinään. Kun pennuttamisen jälkeen kissa leikataan, ei tässä vaiheessa tule tarvetta etsiä uutta kotia vaan kissa siirtyy viettämään leikatun lemmikin elämää sille jo tutussa ympäristössä.

Uroksien kohdalla sopimukset poikkeavat paljonkin. Uroksien yhteistyökotien vastuulle ei tule pennuttamista, mutta samalla tavalla uroksen kanssa sitoutuu tiiviiseen yhteistyöhön ja pitämään kasvattaja ajan tasalla uroksen kehityksestä. Ensimmäinen asia mikä tietenkin saattaa mietityttää on uroksen kollittelu ja merkkailu, mutta ainakin tähän asti kaikesta on selvitty sovittelemalla ja juurikin lyhyellä käyttöajalla sekä tapauskohtaisesti myös Suprelorin-implanteilla. Uroksen kehitystä ja käyttäymistä tarkkaillaan tiiviisti ja sukukypsyyden mukaan tehdään päätöksiä astutusten ajankohdista. Ensimmäisen mouruamisyön tai merkkauspissan jälkeen ei urosta kuitenkaan heti voida leikata, vaan yhteistyökoti joutuu hieman venymään ja odottamaan, että suunnitellut astutukset saadaan tehtyä. Keinoja hormoonien hillitsemiseksi on kyllä. Ketään en siis sido pitkiin vuosikausien sopimuksiin. Tuontikissojen sopimukset eroavat yleensä sopimuksen kestossa ja implantin käytössä, omilla kasvateillani en aina edes käytä implanttia. Naaraiden sopimukset ovat yleensä parin vuoden mittaisia luovutuksesta ja myös kaikilla uroksillani teetän pentueita harkiten, yleensä 1-4 pentuetta 1-2 vuoden aikana niiden tultua sukukypsiksi, riippuen myös millaisesta linjasta uros tulee ja mitkä naaraat sille mahdollisesti ovat sopivia. Urokset kehittyvät hyvin eri tahtia, eli sekin vaikuttaa hyvin paljon missä vaiheessa pentuja voi edes alkaa suunnittelemaan, Toiset urokset ovat huomattavasti aktiivisempia sekä aiemmin valmiita kuin toiset, eikä tätä voi tietää etukäteen.

Yhteistyökissa ei ole ilmainen kissa, vaan kissasta otetaan sopimuksen keston ja pentueiden mukaan määriteltävä lemmikkimaksu. Jokainen sopimus on yksilöllinen ja jokaisen kissan maksu sekä mahdolliset palautukset määräytyvät sopimuksen keston ja pentuiden lukumäärän mukaan. Jokaisesta kissasta tehdään oma kirjallinen yhteistyösopimus, joka käydään yhdessä läpi, kun tulet pentua/kissaa katsomaan ja ennenkuin sitoudut mihinkään.